Innovation Day 2019 - Idéer som förvandlar Sverige

Innovation Day har tagit världen till Hudiksvall

Den 11 april gick Innovation Day av stapeln för sjätte året i rad på Aktivitetsfabriken i Hudiksvall. En unik mötesplats för näringsliv, universitet och offentliga aktörer som i år slog nytt publikrekord med över 200 deltagare. Inför nästa år planerar vi att uppgradera Innovation Day till ett nytt spännande format – efter sex år är det dags att förnya konceptet.

Under åren har närmare tusen personer blivit inspirerade av kända föreläsare som främst föreläser på de stora scenerna. Vi har tagit en del av världen till Hudiksvall. Varje år har vi haft olika teman som alla handlat om nya sätt att tänka och göra på för att göra vår region till en spännande plats för människor och företag även i framtiden.

”Mångfald i team är nyckeln till innovation”
Årets stora dragplåster var Ishtar Touillat, innovationschef på Tieto och utsedd till Näringslivets mäktigaste kvinna, året IT-kvinna och framtidens kvinnliga ledare – för att nämna några utmärkelser.

Hon talade bland annat om vikten av mångfald i teamen för att skapa innovation, om hur robotar kommer att tvinga oss att lära och göra på nya sätt i en ny verklighet och hur entreprenörskap är nyckeln till att lösa många samhällsutmaningar. Ishtar är idag på många sätt förebilden som hon själv har saknat som ung och kvinna med utländsk bakgrund. Hon bjöd på sig själv och sin tuffa resa där hon lärt sig att aldrig ge upp enligt devisen; ”100 knack, 10 snack, 1 tack!”

Meningsfull fritid för alla
Föreningsalliansen kompletterade Ishtars inledning genom sitt konkreta och lokala exempel på hur vi kan jobba för att möta ökande socioekonomiska skillnader och bristande integration i samhället. Initiativet är ett samarbete mellan Bollnäs kommun och Bollnäs Simsällskap för att skapa meningsfull fritid för alla.

Projektledaren Björn Lans och kollegan Torbjörn Svensk berättade bland annat om hur de skapat Fritidsbanken som samlar in och lånar ut begagnad sport- och fritidsutrustning och arrangerar fotbollsträning för alla som vill vara med. Nästa steg är att göra information om fritidsaktiviteter mer tillgänglig genom nya digitala lösningar.

”Genom att hjälp andra hjälper jag mig själv”
Michel Issa tog vid där Föreningsalliansen avslutade. Michel är serieentreprenören som vände sitt utanförskap i arbetslöshet till framgångsrikt företagande. Hans framgångsrecept handlar om att satsa på det du brinner för, knyta kontakter utanför sina kända nätverk och att förvänta dig huvudvärk om du vill förändra världen!

Michel poängterar att företagande handlar om att lösa problem där ju större problem du löser, desto större kan du bli. Några exempel på Michels företagsidéer som löser samhällsutmaningar är Cykelgrossisten, Flexibla Människor AB och Kenoro Camp AB.

Innovation Day 2018 - Ett hållbart digitalt liv

Så var Innovation Day 2018

Vad är Innovation Day?

Ibland behöver vi en peppinjektion för att få ny fart på oss själva och verksamheten, därför anordnar Fiber Optic Valley och Propell Innovation Hub sedan 2013 eventet Innovation Day i Hudiksvall. En dag med spännande föreläsningar och happenings som bjuder våra deltagare på nya perspektiv och innovativ inspiration!